Műszaki paraméterek

A klasszikus Kaindl laminált padlóburkolatok anyaga több mint 90%-ban környezetbarát faőrlemény, amelyből nagyszilárdságú hordozólap (HDF) készül. A hordozólap felszínén impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg, és az ezt védő, átlátszó, kopásálló melamingyantás védőréteg van. A panelt hátoldalt ugyancsak melaminos balanszrétege teszi szendvicsszerkezetűvé és egyben formatartóvá, mivel e réteg szilárdsága azonos a fedőrétegével. A laminált padló vastagsága 7-12mm, így melegvizes padlófűtés esetén kiválóan alkalmazható. A hő átjut az anyagon, ezáltal optimális hővezető képességet szavatol. Beépítési magasságuk minimális, ami felújításnál nagyon fontos. A panelek illesztése tökéletes, így nem keletkeznek hézagok az elemek között. Felületük ellenáll a cigarettaparázsnak, különféle háztartási oldószereknek. Magas nyomás- és kopásállóságúak.

 

Kopásállósági osztályok:

Egy laminált padló koptató hatásokkal szembeni ellenállását kopásállósági osztályként adjuk meg.(AC3,AC4 EN685szerint)

Kopásállósági osztály: AC3 AC4
Ütésállóság: IC1 IC2
IP Érték: IP31 IP32

A kopásállósági osztály megállapítása úgy történik, hogy a vizsgálandó panelt egy vizsgálófelületre feszítenek, majd dörzspapírral borított kerekeket tesznek rá.A kopást minden 100. fordulat után megvizsgálják.A dörzskerekeken lévő dörzspapírt minden 200. fordulat után cserélik.A kezdő kopáspont az a pont (IP) melyen a dekornyomás kopása világos felismerhetőséggel először jelentkezik.

Az új 2018-as Kaindl padlóburkolatok a 7 mm-es panelek kivételével, mind 4 oldalon fózoltak.

A fózolás  45 fokos élcsiszolást jelent, ami által természetesebb hatást kelt a burkolat .

A felület struktúrájára utaló rövidítések jelentése:

AH erezett felület

AT igazi fa hatás

MO matt olajos hatás

AV csíkosan erezett felület

SR rusztikus hatás

SG szinkron erezett

SF enyhén erezett

SN dió mintázat

RA csomós mintázat

SZ vintázs

SQ antik

SB mélyen erezett

 

A Kaindl valódi fapadló (furnérparketta) a rendkívül kemény hordozórétegnek köszönhetően nem tud mélyen benyomódni, ellenállóbb a mechanikai sérülésekkel szemben. 3-rétegű szerkezete stabil, melynek felső rétege matt lakkal felületkezelt valódi fa vagy színezett valódi fa(0,6mm). A HDF középréteg, amely nagyon kemény lemez. Az ellenréteg is valódi faanyagból készül és lehetővé teszi a szerkezetnek, hogy hibátlanul működjön különféle klimatikus körülmények között. A Kaindl fapadlók között megtalálható a tölgyfa furnérra digitálisan nyomtatott padlók színes világa is.

 

SZALAGPARKETTA stabilitását három egymásra merőleges szálrendezéssel összeragasztott fa réteg adja. A felső réteg egy színfa járóréteg, mely készülhet európai vagy trópusi fából. A középső és alsó rétegek egymásra merőleges szálirányú fenyőfa.
A parketta felülete UV lakkal vagy olajjal kezelt, amely lerakás után azonnali használatra teszi alkalmassá. A padló azon részét, amelyet látunk és járunk rajta, úgynevezett kopórétegnek hívjuk. Ez készül 3 soros, 2 soros és 1 soros (osztatlan) mintázattal. Többször csiszolható, felújítható. Lerakása gyors, ragasztás nélkül, pattintással történik.

BEFAG szalagparketta szerkezete három részből áll. Alsó és középrétege fenyőfából, járófelülete kemény fafajokból készül, melyek színválasztéka a burkolandó tér hangulatához igazítható felületet eredményez.

Brinell-keménység

A különböző fafajták különböző keménységűek. A nagy igénybevételnek kitett helyeken célszerű keményebb fafajtát választani. Az alábbi táblázat összehasonlítja a különböző fafajták keménységét.

Fafajták:

Amerikai dió – 2,8 kg/mm2
Amerikai cseresznye – 3,3 kg/mm2
Gőzölt bükk – 3,3 kg/mm2
Tölgy – 3,5 kg/mm2

Cser – 3,5/mm2
Kőris – 3,5 kg/mm2
Akác – 4,8 kg/mm2
Kanadai juhar – 4,8 kg/mm2

Merbau – 4,9 kg/mm2
Wenge – 5,3 kg/mm2
Doussie – 5,5 kg/mm2
Jatoba – 6,5 kg/mm2

Csomagolási egységek

  • parkettaszál mérete: hossz × szélesség × vastagság =

2200 mm × 192 mm × 14 mm

  • egy köteg = 6 szál = 2,534 m2
  • parketta súlya: kb 8 kg/m2

Illesztés:

PanLoc önzáró készparketta egy olyan mechanikus zárrendszerrel rendelkezik, melynek lerakásához nem feltétlenül van szükség ragasztóra. Az illesztés ellenáll a normál igénybevételeknek anélkül, hogy a parkettaszálak elmozdulnának egymástól. Előnye, hogy sérülésmentesen szétszedhető és újra lerakható.

4. KÜLÖNBÖZŐ FELÜLETKEZELÉSI LEHETŐSÉGEK

3. KEMÉNYFA JÁRÓFELÜLET

2. FENYŐLÉC

1. FENYŐFURNÉR